Relacja z wydarzenia
Kolacja "Karp z dzikiem"
Kolacja "karp z dzikiem" rozpoczęła się w tym roku dość wcześnie, bo o godz. 16.00. Po przywitaniu gości lampką białego wina, goście rozpoczęli biesiadowanie.
5 - daniową serię dań głównych rozpoczęło carpaccio z jelenia, następnie podano konkursowe dania rybne:
(1) barszcz z kiszonych buraczków na wywarze rybnym, z pierożkami nadziewanymi karpiem,
(2) burgery z filetowanym sandaczem, pesto, bekonem i rukkolą oraz
(3) faworki z karpia z grzybową kaszą gryczaną i zasmażaną kapustką.
Konsumpcję dań głównych zakończono roladką z jelenia z kluseczkami śląskimi w sosie z grzybów leśnych i karmelizowanymi warzywami.
Po zakończeniu konsumpcji organizatorzy przeprowadzili głosowanie na najlepszą potrawę z ryb oraz rozlosowali gadżety przekazane przez LGD oraz partnerów Dni Karpia, tj. koszulki, torby, kubki, breloczki i magnesy oraz zestawy piw z lokalnego browaru Nepomucen.
W opinii uczestników najlepszym daniem okazał się FAWOREK Z KARPIA z grzybową kaszą gryczaną i zasmażaną kapustą. Drugie miejsce zgarnął Bruger z filetem z sandacza a trzecie barszcz rybny z pierożkami z karpia.