2021

RELACJA Z KONKURSU MISTRZ KARPIA 2021

Podczas konferencji podsumowującej Dni Karpia 2021, odbyła się kolejna edycja konkursu Mistrz Karpia, w którym wzięły udział wygrane dania z Kolacji Rybnych „Ryba do syta” oraz zupy z nowości kulinarnych – „Talerzy RYBNYCH rozmaitości”. Ostatecznie potrawy były przygotowywane przez 8 restauracji.

 

POTRAWY KONKURSOWE - DANIA Z KARPIA

  • Restauracja Trzcieliny - Miodowy Karp z ciecierzycą i kapustą kiszoną
    z grzybami
  • Restauracja „Lido” - Burger z Doliny Baryczy
  • Restauracja „Hubertówka” - Pieczony filet z karpia na kaszy gryczanej z ziarnami słonecznika
  • Karczma Rybna „Ruda Żmigrodzka” - KARPIOWE pierogi w dwóch odsłonach

 

POTRAWY KONKURSOWE - DANIA Z RYB SŁODKOWODNYCH

  • Restauracja Niezły Ferment - Hrabia Sandacz w połączeniu z porem, wyeksponowany na warzywnym ratatouille
  • Gospoda „8 Ryb” - Amur w maślance z oliwą koperkową i puree ziemniaczanym z gąbką pietruszkową
  • Karczma „Górecznik” - Sandacz na kaszy z warzywami i sosem porowym

 

 

POTRAWY KONKURSOWE - ZUPY rybne z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości”

  • Restauracja „W Starym Młynie” - Zupa krem z karpia
  • Karczma „Górecznik” - Krem z pieczonych buraczków z wędzonym karpiem
  • Gospoda „8 Ryb” - Cytrynowa zupa rybna z białym winem i z jesiotrem marynowanym w cydrze jabłkowym
  • Restauracja „Lido”  - Karpuśniak- zupa na bazie kapusty kiszonej oraz karpia, chroniona patentem, wyłącznie z produktów posiadających znak DB Poleca

 

W tym roku jury w składzie: Barbara Jakimowicz-Klein – dziennikarka kulinarna, Agnieszka Hajbura-Michałowska – Apetyt na Wrocław, Zbigniew Koźlik – szef kuchni Hotel Park Plaza, Grzegorz Pomietło – szef kuchni Art Hotelu, Mateusz Zielonka – zwycięzca 6 edycji MasterChef wyłoniło zwycięzców w kategorii nagroda jury (professional):

  • Najlepsze danie kolacji „Ryba do syta” – potrawa z karpia
  • Najlepsze danie kolacji „Ryba do syta” – potrawa z ryb słodkowodnych
  • Najlepsza zupa rybna z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości”

Pozostali uczestnicy również mieli niełatwe zadanie, ponieważ po skosztowaniu wszystkich potraw, jak zawsze zostali poproszeni o oddanie głosu na danie, które najbardziej zachwyciło ich podniebienia. W taki sposób wybrano zwycięzcę w kategorii nagroda publiczności:

  • Najlepsza potrawa z kolacji „Ryba do syta” i „Talerzy RYBNYCH rozmaitości

 

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z karpia została:

Karczma Rybna „Ruda Żmigrodzka”, za danie KARPIOWE pierogi w dwóch odsłonach

Pyszne pierogi, które skradły serca jury, tylko na bazie karpia, ziemniaków i cebuli.

 

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z ryb słodkowodnych została:

Gospoda „8 Ryb”, za danie Amur w maślance z oliwą koperkową i puree ziemniaczanym
z gąbką pietruszkową

Amur, ziemniaki, maślanka, oliwa koperkowa i tajemnicza gąbka pietruszkowa = czysta poezja.

 

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii najlepsza zupa rybna z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została:

Karczma „Górecznik”, za danie Krem z pieczonych buraczków z wędzonym karpiem

Karp, buraczki, ziemniaki i ser feta – tak niewiele potrzeba by stworzyć raj dla podniebienia.

 

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii najlepsza potrawa z kolacji „Ryba do syta”
i „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została:

Restauracja Niezły Ferment, za danie: Hrabia Sandacz w połączeniu z porem, wyeksponowany na warzywnym ratatouille

Hrabia Sandacz – wykwintnie brzmi, wykwintnie wygląda i również tak smakuje. Królewskie danie na bazie sandacza, poru, papryki, cebuli, cukinii i pieczarek.

 

    Partnerzy w promocji

    Partnerzy medialni

    Partnerzy w dystrybucji