2021
RELACJA Z KONKURSU MISTRZ KARPIA 2021
Podczas konferencji podsumowującej Dni Karpia 2021, odbyła się kolejna edycja konkursu Mistrz Karpia, w którym wzięły udział wygrane dania z Kolacji Rybnych „Ryba do syta” oraz zupy z nowości kulinarnych – „Talerzy RYBNYCH rozmaitości”. Ostatecznie potrawy były przygotowywane przez 8 restauracji.
POTRAWY KONKURSOWE - DANIA Z KARPIA
- Restauracja Trzcieliny - Miodowy Karp z ciecierzycą i kapustą kiszoną
z grzybami - Restauracja „Lido” - Burger z Doliny Baryczy
- Restauracja „Hubertówka” - Pieczony filet z karpia na kaszy gryczanej z ziarnami słonecznika
- Karczma Rybna „Ruda Żmigrodzka” - KARPIOWE pierogi w dwóch odsłonach
POTRAWY KONKURSOWE - DANIA Z RYB SŁODKOWODNYCH
- Restauracja Niezły Ferment - Hrabia Sandacz w połączeniu z porem, wyeksponowany na warzywnym ratatouille
- Gospoda „8 Ryb” - Amur w maślance z oliwą koperkową i puree ziemniaczanym z gąbką pietruszkową
- Karczma „Górecznik” - Sandacz na kaszy z warzywami i sosem porowym
POTRAWY KONKURSOWE - ZUPY rybne z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości”
- Restauracja „W Starym Młynie” - Zupa krem z karpia
- Karczma „Górecznik” - Krem z pieczonych buraczków z wędzonym karpiem
- Gospoda „8 Ryb” - Cytrynowa zupa rybna z białym winem i z jesiotrem marynowanym w cydrze jabłkowym
- Restauracja „Lido” - Karpuśniak- zupa na bazie kapusty kiszonej oraz karpia, chroniona patentem, wyłącznie z produktów posiadających znak DB Poleca
W tym roku jury w składzie: Barbara Jakimowicz-Klein – dziennikarka kulinarna, Agnieszka Hajbura-Michałowska – Apetyt na Wrocław, Zbigniew Koźlik – szef kuchni Hotel Park Plaza, Grzegorz Pomietło – szef kuchni Art Hotelu, Mateusz Zielonka – zwycięzca 6 edycji MasterChef wyłoniło zwycięzców w kategorii nagroda jury (professional):
- Najlepsze danie kolacji „Ryba do syta” – potrawa z karpia
- Najlepsze danie kolacji „Ryba do syta” – potrawa z ryb słodkowodnych
- Najlepsza zupa rybna z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości”
Pozostali uczestnicy również mieli niełatwe zadanie, ponieważ po skosztowaniu wszystkich potraw, jak zawsze zostali poproszeni o oddanie głosu na danie, które najbardziej zachwyciło ich podniebienia. W taki sposób wybrano zwycięzcę w kategorii nagroda publiczności:
- Najlepsza potrawa z kolacji „Ryba do syta” i „Talerzy RYBNYCH rozmaitości
Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z karpia została:
Karczma Rybna „Ruda Żmigrodzka”, za danie KARPIOWE pierogi w dwóch odsłonach
Pyszne pierogi, które skradły serca jury, tylko na bazie karpia, ziemniaków i cebuli.
Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z ryb słodkowodnych została:
Gospoda „8 Ryb”, za danie Amur w maślance z oliwą koperkową i puree ziemniaczanym
z gąbką pietruszkową
Amur, ziemniaki, maślanka, oliwa koperkowa i tajemnicza gąbka pietruszkowa = czysta poezja.
Mistrzem Karpia 2021 w kategorii najlepsza zupa rybna z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została:
Karczma „Górecznik”, za danie Krem z pieczonych buraczków z wędzonym karpiem
Karp, buraczki, ziemniaki i ser feta – tak niewiele potrzeba by stworzyć raj dla podniebienia.
Mistrzem Karpia 2021 w kategorii najlepsza potrawa z kolacji „Ryba do syta”
i „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została:
Restauracja Niezły Ferment, za danie: Hrabia Sandacz w połączeniu z porem, wyeksponowany na warzywnym ratatouille
Hrabia Sandacz – wykwintnie brzmi, wykwintnie wygląda i również tak smakuje. Królewskie danie na bazie sandacza, poru, papryki, cebuli, cukinii i pieczarek.