2022
Jedną z kategorii na Dniach Karpia cieszącą się największa popularnością są Kolacje rybne. W 2022 roku odbyło się 7 kolacji. Na każdej restauratorzy podają 3 dania konkursowe z lokalnych ryb. Propagujemy w ten sposób regionalne potrawy, ale i krótki łańcuch dostaw. Wiadomo, że ryba, która odbyła krótką drogę ze stawu do talerza jest świeża, smaczna, ma największą wartość odżywczą, nie trzeba jej mrozić czy konserwować chemicznie.
Na każdej kolacji uczestnicy głosują na NAJsmaczniejszą potrawę, restaurator zlicza głosy i wybrana zostaje NAJlepszą potrawa tego wieczoru.
NAJlepsze potrawy biorą udział w konkursie na Mistrza Karpia – nagroda JURY (professional) oraz Mistrz Karpia – nagroda publiczności.
Podczas GALI podsumowania Dni Karpia – JURY w składzie: Agnieszka Hajbura- Michałowska – wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Rajmund Papiernik – właściciel Golden Records Club, Grzegorz Pomietło - szef kuchni Art Hotel, Grzegorz Wiatrowski – właściciel, szef kuchni Restauracji Balkon – wybrało Mistrza Karpia – nagroda JURY (professional).
Natomiast Mistrza Karpia – nagroda publiczności wybrali uczestnicy GALI.
Przed godziną 20:00 ogłoszone zostały wyniki.
Mistrza Karpia – nagroda JURY (professional)
Restauracja Hubertówka
Faworek z Karpia podany na kiszonej kapuście z kolendrą
Mistrza Karpia – nagroda publiczności
Gospoda 8 Ryb
Kartoflanka z wędzonym karpiem, oliwą koperkową, szczypiorkiem, pomidorem i puree z ziemniaka z cebulą
Niedługo wygrane dania zagoszczą w menu restauracji - zapraszamy do skosztowania!