Relacja z wydarzenia
Kolacja Rybna "Ryba do syta"
W piątek 24 września w ramach Dni Karpia 2021 w Gospodzie 8 Ryb odbyła się Kolacja "Ryba do syta". Na początek wieczoru szefowie kuchni podali trzy dania konkursowe:
1. Przystawka - Sezonowany sum z palonym masłem, szczawikiem zajęczym, emulsją oraz dynią piżmową
2. Zupa - Cytrynowa zupa rybna z białym winem oraz jesiotrem marynowanym w cydrze jabłkowym
3. Danie główne - Amur w maślance z oliwą koperkową i puree ziemniaczanym z gąbką pietruszkową
Najwięcej głosów wśród gości zebrał amur, więc to danie będzie brało udział w konkursie Mistrz Karpia 2021.
W dalszej części kolacji zaserwowano m.in:
- Marynowaną tołpygę z makaronem pappardelle i galaretką z buraka kiszonego z nasturcją
- Pieczony filet z karpia z konfiturą z wędzonych jabłek i śliwek, sos szczawiowy, ziołowa kluska ziemniaczana, marchew naciowa glazurowana
- Szczupaka w panko z musem mango-jogurtowym, wędzoną śmietaną, gratinem ziemniaczany z rokitnikiem
Na deser goście mogli spróbować:
- Lawendową panna cottę z bezą i czarną cytryną oraz piaskiem orzechowym
- Mini torcik
- Bananową straciatellę
- Tiramisu z wiśniową frużeliną
W czasie imprezy odbyło się także losowanie nagród dla biorących udział w głosowaniu na najlepsze danie konkursowe. Do wygrania były vouchery na pobyt w CET Naturum, zestawy przetworów Naturalnie Dobre Ryby oraz gadżety i upominki przygotowane przez organizatora Dni Karpia w Dolinie Baryczy 2021 - Partnerstwo dla Doliny Baryczy.