Relacja z wydarzenia
Ryba do syta
Przygodzice 14.09.2021 r
Prowadzący spotkanie P. Szmaj Zbigniew witał przybywających na imprezę gości. Obsługa spotkania w strojach reklamujących wydarzenie i Dolinę Baryczy , prowadziła gości do stolików, częstując lampką wina , kufelkiem piwa. Przybywający goście mogli częstować się sokiem jabłkowym, gruszkowym, jabłkowo-wiśnowym, wiśniowo-porzeczkowym i aronii z Gospodarstwa Sadowniczego P. Dziekan. Podczas imprezy, w przerwach między konkursami i w czasie kolacji przygrywał zespół muzyczny Balaton. Po godzinie 18:00 oficjalne rozpoczął spotkanie i powitał gości właściciel
restauracji „Trzcieliny” w Przygodzicach P. Leszek Witoń. Szczegółowo przedstawił scenariusz wieczoru, omówił potrawy w menu i sposób wyboru potrawy na umieszczonych kuponach w zaproszeniu.
Przystawka: Roladki naleśnikowe z Karpiem
I danie konkursowe: Grysikowa zupa na Karpiu
II danie konkursowe: Miodowy Karp z ciecierzycą i kapustą kiszoną z grzybami
III danie konkursowe: Karp w chrupiącej panierce ziemniaczane kuleczki i surówka z selera
Rozpoczęto serwowanie uroczystej kolacji zgodnie z przedstawionym menu. Po kolacji przeprowadzono I konkurs wieczoru z wiedzy rybackiej z nagrodami przypominając o wyborze potrawy wieczoru i zasadach tegorocznego losowania zaproszenia na podsumowanie tegorocznej edycji Dni Karpia.
Następnie w trakcie II konkurs z wiedzy o Dolinie Baryczy, poczęstowano gości
kawą, herbatą i okolicznościowym śmietankowym i wyrobami cukierniczymi. Powołano komisję skrutacyjna do policzenia zebranych kuponów. Z zebranych kuponów ustalono wynik, który przedstawiono gościom Karpiowego spotkania.
Uczestnicy kolacji rybnej w 2018 roku jako zwycięską potrawę wybrali Miodowy Karp z ciecierzycą i kapustą kiszoną z grzybami (23 głosów). W III konkursie - z wiedzy o Parku Krajobrazowy Doliny Baryczy wzięły udział 3 osoby. Wszystkim uczestnikom konkursów wręczono nagrody i upominki ufundowane przez browar Nepomucen i organizatora Stowarzyszenie partnerstwo dla Doliny Baryczy.
Poproszono gości do szwedzkiego stołu z bogactwem potraw na zimno z Karpia i z ryb słodkowodnych i morskich oraz poczęstowano gości pieczywem z piekarni G.S. S Ch
w Przygodzicach, naszymi sąsiadami. Zespół muzyczny BALATON przygrywał tańczącym parom na parkiecie do ostatniego gościa. W trakcie zabawy poczęstowano gości kulinarną niespodzianką od restauracji Trzcieliny - Barszczem czerwonym na głowach Karpia oraz smażonym Karpiem, Sałatką GYROS z Karpiem oraz tortillą z Karpiem i warzywami.
Zakończenia imprezy i zaproszenia na następną imprezę Dni Karpia za rok w dokonał w imieniu firmy właściciel Witoń Leszek.