Relacja z wydarzenia
Kolacja Rybna - Ryba do Syta w Gospodzie Polskiej
Dnia 5 października 2024 roku, w restauracji Gospoda Polska Campus Domasławice, odbyła się Kolacja Rybna – Rybka do syta w ramach Dni Karpia. Impreza skupiła kameralne grono smakoszy karpia oraz innych ryb skłodkowodnych pochodzących z Gospodarstwa Rybackiego Możdżanów. Ponadto można było spróbować soków Z Chaty Łaniaków oraz wina z Winnicy Anna. Są to lokalni producenci posiadający znak Dolina Baryczy Poleca. Stosując krótki łańcuch dostaw, wspieramy klimat. A to właśnie Klimat na Karpia stanowił hasło tegorocznej edycji, na co szczególnie zwracaliśmy uwagę naszym Gościom, poprzez informacje dostępne na stoliku z materiałami Doliny Baryczy.
Szef kuchni wraz z załogom przygotowali wyśmienite menu:
• Zupa rybna z mieszaniny ryb z Doliny Baryczy i regionalnych warzyw serwowana na ostro (DANIE KONKURSOWE NR 3)
DANIA Z BEMARA:
• Karp filet smażony podawany na musie bakłażanowo-paprykowym w płatkach migdałów w przybraniu parmezanowym (DANIE KONKURSOWE NR 1)
• Filet z suma serwowany na placku z cukinii w towarzystwie boczniaków w śmietanie
• Amur spoczywający na słodko-kwaśnym wariete warzywnym (DANIE KONKURSOWE NR 2)
• Sum otulony w cukinię i szynkę długodojrzewającą na lustrze purre z groszku zielonego.
DODATKI:
• Ziemniaki gratrynowane
• Mix sałat z vinegretem
• Warzywa z pary
ZIMNY BUFET:
• Rolada z karpia z suszonymi pomidorami i sezamem
• Terrine z suma serwowane w pomidorze
• Zawijańce z cukinii wypełnione hummusem paprykowo-rybnym z rukolą
• Marchewkowa rolada z amura wędzonego ze świeżym ogórkiem
• Wrapy z wędzonymi rybami i warzywami
• Ptysie z musem z karpia i słonecznikiem
• Tymbaliki warzywno-rybne
• Mix sałat z glazurowanym sandaczem i panierowanym bakłażanem
Z trzech dań konkursowych (zaznaczonych powyżej) Goście wytypowali swojego faworyta, którym został Amur (danie nr 2). Zaraz za nim, na równie wysokim miejscu uplasowała się zupa rybna (danie nr 3). Za udział w konkursie na NAJsmaczniejszą potrawę rybą rozdaliśmy nagrody w postaci gadżetów z tegorocznej edycji Dni Karpia oraz voucher dla 2 osób na Sylwestra 2024/2025 w naszej restauracji.
Kolacja zakończyła się zabawą taneczną z DJ.