2023
W Restauracji i Pensjonat "Hubertówka" odbył się konkurs kulinarny Mistrz Karpia 2023. Jak zawsze poprzeczka została postawiona wysoko, a sam poziom był bardzo wyrównany. W konkursie wzięło udział 7 restauracji (Restauracja Trzcieliny nie dojechała), serwując dania z Kolacji rybnych - Ryba do syta, organizowanych w ramach Dni Karpia 2023.
POTRAWY KONKURSOWE dania z karpia:
POTRAWY KONKURSOWE dania z innych ryb słodkowodnych:
Jury w składzie: Barbara Jakimowicz-Klein – dziennikarka kulinarna, Agnieszka Hajbura-Michałowska – dyrektor operacyjny RS Food, Grzegorz Pomietło – szef kuchni Art Hotelu, Jakub Roszuk - prezes zarządu "Grupa Rybacka Opolszczyzna", Kamil Klekowski - szef kuchni, edukator kulinarny, wyłoniło w tym roku aż 3 zwycięzców w kategoriach:
Kategoria I. Potrawa z KARPIA z menu Kolacji Rybnej - Ryba do syta 2023
Restauracja Pensjonat Lido Antonin
z daniem Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym karpiem
ex aequo
Karczma Górecznik
z daniem Krem chrzanowy / karp wędzony z Doliny Baryczy / chips z topinamburu
Kategoria II. Potrawa z INNYCH RYB SŁODKOWODNYCH ZE STAWÓW wygrana potrawa z Kolacji Rybnej - Ryba do syta 2023
Gospoda 8 Ryb (Stawy Milickie SA)
z daniem Sum smażony z sosem malinowym i holenderskim, oliwą lubczykową oraz puree z palonego kalafiora z dzikim brokułem
Serdecznie gratulujemy!
Sfinansowane:
Beneficjent: Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”
Tytuł operacji: Zaangażowanie społeczności lokalnej z zarządzanie markami lokalnymi tj. Dolina Baryczy Poleca, Edukacja dla Doliny Baryczy
Cel operacji: Wsparcie Obszaru Objętego LSR, dzięki realizacji zadań promocyjnych
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (LSR) dla Doliny Baryczy na lata 2016 – 2022 w ramach Poddziałania 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność w ramach Działania 19 LEADER zawartego w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.